13 tipů pro lepší cvičení

Blog Single

1. Jak se zahřát

Lidé často zapomínají na zahřátí před samotným cvičením. Prokrvení těla je velice důležité z důvodu prohřátí a promazání kloubů. Tělo se adaptuje na pohyb a zmenší se pravděpodobnost úrazu. Proto dbejte před každým cvičení na zahřátí těla na cardio strojích alespoň 10 minut.

2. Jak se rozcvičit

Strečink je velmi důležitý na začátku cvičení. Pokud se jedná o posilování ve fitness, zaměřte se na statický strečink, který je před posilováním vhodný. Jde o základní protahovací cviky, které každý určitě zná. Snažte se o protažení celého těla a nezapomínejte na hlavní svalové skupiny, které se nejvíce zkracují, jako jsou prsní svaly nebo zadní stehna.

3. Jak se obléct

Mnohdy vídáme návštěvníky fitness centra v žabkách, džínách, nebo v oblečení, které není vhodné na cvičení. Proto myslete na to, abyste měli pevnou sportovní obuv, vhodné sportovní tričko a kraťasy, nebo dlouhé sportovní kalhoty. Toto oblečení vám zajistí maximální komfort při cvičení a nedojde ke zranění.

4. Jaké cviky vybrat

Cviky bychom měli vybírat tak, abychom je technicky zvládli, nepřeceňovali své schopnosti a neprohlubovali si špatné držení těla. Proto v začátcích doporučujeme lehčí váhu, při které se můžete zaměřit na správnou techniku. V začátcích volte na každou svalovou partii jeden cvik.

5. Jak správně dýchat při cvičení

Dýchání je velice důležité z hlediska správné cirkulace kyslíku a pomáhá nám při zvedání jak těžších, tak lehčích břemen. Další možností dýchání je brániční, které pomáhá k zapojení a posílení hlubokých svalů. Základní poučka při dýchání je taková, že vždy při záběru je výdech a při uvolnění svalu je nádech. Jednoduchý příklad při bicepsovém zdvihu vydechujete když břemeno zvedáte a nadechujete, když břemeno spouštíte.

6. Jak držet tělo při cvičení

Nejčastější chyby co vídáme ve fitness centrech, jsou špatné držení těla. Od toho se pak odvíjí různé disbalance a přetěžování pohybového aparátu. Proto vždy myslete na správné nastavení těla, které pomáhá ke zdravému a efektivnímu cvičení. Důležité je se naučit zacentrovat klouby ve správných pozicích a poté nedojde k jejich přetěžení.

7. Jak dodržovat pitný režim

Během cvičení bychom měli pravidelně dodržovat pitný režim. Můžete si vybrat mezi vodou, iontovými nápoji, nebo sportovními přípravky. Vyhýbal bych se slazeným limonádám a šťávám. Během jedné hodiny cvičení, byste měli vypít alespoň 1l vody.

8. Co bychom měli mít s sebou

Pokud se poprvé chystáte do fitcentra, neměli byste zapomenout základní věci, které budete potřebovat. Jak už jsme se bavili o sportovní obuvi, sportovním oblečení jako termo tričko a kraťasy. Neměli byste zapomenout na vhodné pití a jako poslední věc ručník, který je během cvičení nezbytný.

9. Jakou zvolit zátěž

Mnohdy se lidé často přeceňují a snaží se zvednout mnohdy nesmyslně velké zátěže, při kterých nesprávně drží tělo a přetěžují svoje tělo. V začátcích myslete na to, že tělo se adaptuje a naučte ho pracovat s menší zátěží. Čím častěji budete chodit, tím více můžete přidávat zátěž a tělo se tak postupně bude adaptovat a nebude docházet ke špatnému provádění cviků.

10. Nezapomínat posilovat hluboké svalstvo

Lidé se mnohdy nesprávně zaměřují na posilování povrchových svalů. To jsou ty svaly, které jsou nejvíce viditelné a zapomínají na posilování hlubokých svalů, které jsou uschovány hlouběji a jsou velice důležité z hlediska správného držení těla. Je to cvičení, které je trochu specifické, ale velmi důležité při zdravotních potížích. Proto nezapomínejte tyto svaly posilovat.

11. Jak často chodit cvičit

V začátcích se lidé mnohdy přeceňují a snaží se chodit cvičit každý den, což je zásadní chyba. Tělo není adaptované na pohyb, nestačí regenerovat a člověk se velice rychle přetrénuje. Proto volte intenzitu takou, která vyhovuje vašemu tělu. Naučte se ho poslouchat, a když vám říká, že je unavené, tak ho poslouchejte a odpočívejte. Pro začátečníky stačí cvičit 2x týdně a pro pokročilé 3x-4x týdně.

12. Jak dlouho cvičit

Důležité je, jak dlouho cvičit, aby se člověk nepřetrénoval a trénink byl dostatečně efektivní. Proto byste měli myslet na to, že byste neměli přesáhnout u cvičení 1 hodinu a pokud budete ještě na cardio přístrojích tak by celkové cvičení neměli přesáhnout 1,5 hodiny. Pokud je trénink hodně fyzicky náročný, tak by doba cvičení neměla přesáhnout jednu hodinu.

13. Jaký tip tréninku zvolit

Mnohdy vídáme, že lidé často cvičí stejný trénink stále dokola. Poté se cvičení stává rutinou a trénink začíná být stereotypní. I z důvodu transformace těla je toto cvičení neefektivní. Svalstvo si na pohyb zvykne a postupně se začíná méně zapojovat z důvodu stejně se opakujícího cyklu. Proto se snažte trénink různě obměňovat, ať už cviky, množství opakování nebo intenzitu cvičení. Trénink pro vás bude zábavnější a funkčnější.

Sdílet: